





کافه حقوق، مجتبی سراقی – دو روز گذشته مقام معظم رهبری طی حکمی اعضای جدید شورای عالی فضای مجازی را پس از دوره چهار ساله منصوب کردند. در همین حکم بار دیگر وظایف و اختیارات شورا بیان شد که همراه با تغییراتی بود. این حکم در حالی برای اولین بار در دولت آقای روحانی صادر شده است که حاوی نکات حقوقی بود. یکی از بندهای این حکم راجع به انحلال شوراهای موازی با شورای عالی فضای مجازی بود. به همین دلیل شوراهایی که به احتمال زیاد مشمول این حکم میشوند، آورده شده است:
۱- شورای عالی اطلاع رسانی:
دبیرخانه شورای عالی اطلاعرسانی در سال ۱۳۷۷ فعالیت خود را به عنوان یکی از نهادهای پیشرو در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات آغاز کرد و توانست در طول این مدت به کمک اختیارات تفویض شده و همکاری نهادهای دولتی و خصوصی، بسیاری از پروژههای حیاتی کشور را در حوزه ICT آغاز و به ثمر برساند. وظایف دبیرخانه در تیرماه سال ۱۳۸۴ بر اساس مصوبه شماره ۵۶۵ شورای عالی انقلاب فرهنگی اصلاح و تصویب گردیده و جایگزین آیین نامه مصوب سال ۱۳۷۷ شد.
این شورا با آئین نامه شورای عالی انقلاب فرهنگی در ۹ ماده مصوبه جلسات ۴۱۷ و ۴۱۸ مورخ ۲۵/۱/۷۷ و ۸/۲/۷۷ و به منظور سیاستگذاری در امر اطلاعرسانی و هدایت شبکهها و مراکز اطلاعاتی و هماهنگی فعالیت آنها و تدوین برنامههای میانمدت و بلندمدت در زمینه تحقیقات بنیادی، توسعهای و کاربردی اطلاعرسانی در قالب نظام اطلاعرسانی جمهوری اسلامی ایران، تشکیل شد؛ و در جلسه ۵۶۵ مورخ ۲۱/۴/۸۴شورای عالی انقلاب فرهنگی آئین نامه شورای عالی اطلاع رسانی اصلاح گردید.
ریاست این شورا بر عهده رئیس جمهور می باشد و دیگر اعضا این شورا غالبا از اعضای هیئت دولت می باشند. این شورا دارای وظایف مشخصی می باشد که برخی از این وظایف عبارتند از:
شورای عالی اطلاع رسانی دارای دبیرخانه می باشد که محل استقرار آن در وزارت ارتباطات و فناوری می باشد.
۲- شورای عالی انفورماتیک:
این شورا در تاریخ ۴/۴/۵۹ به منظور منظور خودکفایی هر چه بیشتر کشور در زمینههای مختلف ، منجمله امور کامپوتری، ساماندهی به امور انفورماتیک کشور تاسیس شد. این شورا زیر مجموعه معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی (سازمان برنامه و بودجه سابق) میباشد. همچنین این شورا مجری آییننامه احراز صلاحیت شرکتهای انفورماتیکی نیز میباشد.
اعضای این شورا عبارتند از:
اهم وظایف این شورا عبارتند از:
۳- شورای عالی فناوری اطلاعات:
این شورا در تاریخ ۴/۳/۸۴ در جلسه هیئت وزیران و بنا به پیشنهاد وزارت ارتباطات و فناوری اساسنامه شورای عالی فناوری اطلاعات تصویب شد و این شورا شروع به فعالیت نمود. ریاست این شورا بر عهده رئیس جمهور می باشد و سایر اعضا نیز غالبا از اعضای هیئت دولت می باشند که به همراه سه نفر از متخصصان فناوری اطلاعات از بخش های غیر دولتی این شورا را تشکیل می دهند.
هدف از تشکیل سیاستگذاری و تدوین راهبردهای ملی در قلمرو فناوری اطلاعات، تدوین برنامه های میان مدت و بلند مدت برای توسعه پژوهش های بنیادی و کاربردی در قلمرو فناوری اطلاعات و گسترش کاربری فناوری اطلاعات و ارتباطات در کشور و برنامه های توسعه بخش های مختلف می باشد.
اهم وظایف مشخص شده این شورا در اساسنامه شورا عبارتند از:
۴- شورای عالی امنیت فضای تبادل اطلاعات:
این شورا در جلسه هیئت وزیران به استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در تاریخ سیزدهم اسفند سال ۸۲ شورای عالی امنیت فضای تبادل اطلاعات کشور تصویب شد.
بنا بر متن مصوبه این شورا به منظور حفظ و صیانت از فضاهای تبادل اطلاعات کشور، کاهش مخاطرات و حداقل نمودن خرابیها، کاهش زمان تجدید حیات سیستمهای آسیبدیده و ایجاد امنیت در حوزههای مختلف از قبیل امنیت، آب، غذا و نیازمندیهای اولیه، انرژی (الکتریکی اتمی و سوختهای فسیلی) خدمات اورژانس (آتش نشانی، پزشکی و پلیسی) اقتصاد، تجارت و امور مالی و اعتباری، رسانهها ، ارتباطات و اطلاعات و حمل و نقل (جادهای، ریلی، دریایی و هوایی)، شورای عالی امنیت فضای تبادل اطلاعات کشور تاسیس گردید؛ که اعضای این شورا عبارتند از:
اهم وظایف محول بر این شورا عبارتند از:
البته با وجود امنیتی بودن این نشست، این که بتوان این شورا و شورای عالی فضای مجازی را دارای موضوع واحد دانست، محل تامل است.