





گروه بین الملل کافه حقوق: آبان ماه سال جاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، برگزار خواهد شد. پیش از هر بحثی توضیح دادن نظام پیچیدهی انتخاباتی آمریکا، کمک شایانی به ما برای درک فضای موجود انتخاباتی این کشور می کند. در آمریکا سالانه انتخابات های مختلفی در امور مختلف برگزار می شود. سالانه هزاران مسئول با انتخابات در این کشور انتخاب می شوند.
اما سه انتخابات است که اهمیت بیشتری نسبت به انتخابات های دیگر دارد. ریاست جمهوری، سنا و مجلس نمایندگان سه انتخاباتی هستند که تا حد زیادی سرنوشت مردم آمریکا را تعیین می کنند. اما موضوع مورد بحث ما در این فرصت انتخابات ریاست جمهوری این کشور است.
نخست باید به این موضوع اشاره نمود که احزاب زیادی در آمریکا فعال هستند و در هر دوره، به مبارزه ی انتخاباتی می پردازند. ولی در هر انتخاباتی این نمایندگان دو حزب دموکرات و جمهوری خواه هستند، که بر کرسی های قدرت تکیه می زنند.
نزدیک به دویست سال است که این رسم احزاب دوگانه(جمهوری خواه-دموکرات) در آمریکا موجود است. جالب تر آن است که قبل از این بازه ی زمانی نیز این وضعیت دو حزبی (فدرالیست ها-جمهوری خواه دموکرات) وجود داشته است. شاید اصلی ترین پاشنه ی آشیل دموکراسی آمریکایی همین نظام دو حزبی است، که حتی کشورهای دارای قدمت بیشتر همچون بریتانیا هم در حال عبور از آن هستند. اما ساختارها در ایالات متحده به این نظام دو حزبی کمک فراوانی می کند.
اما در داخل این دو حزب نیز نظام پیچیده ای برای تایید کاندیداها وجود دارد تا بعضی خط قرمزها برای کاندیداتوری در داخل این احزاب رعایت گردد. به عنوان مثال کسی که دیدگاه های انتقادی هر چند ملایم نسبت به رژیم صهیونیستی داشته باشد، مورد قهر رسانه ای قرار می گیرد. پس از این قهر رسانه ای است که در نظام های نظرسنجی رسانه ها قرار نمی گیرد و به تبع آن از گردونه ی انتخابات آمریکا خارج می شود.
بنابراین فیلتر اولیه باعث می شود افرادی خاص با عقاید خاص وارد گود رقابت بشوند که بعد از آن دیگر رای دهندگان جمهوری خواه و دموکرات با شرکت در انتخابات های مقدماتی درون حزبی مجبورند که بین بد و بدتر انتخاب کنند. البته این شرایط به مراتب بهتر از شرایط انتخابات نهایی ریاست جمهوری است که هر آمریکایی فقط دو گزینه برای انتخاب دارد.
در انتخابات های مقدماتی درون حزبی، داوطلبان هر حزب با رقابت داخلی با یکدیگر سعی در پیروزی نهایی دارد. پیروز نهایی تک کاندیدای آن حزب خواهد بود، اتفاقی که در انتخابات اخیر برای دونالد ترامپ از سوی جمهوری خواهان و هیلاری کلینتون از سوی دموکرات ها افتاد.
در هر انتخابات مقدماتی آمریکا، کاندیداهای این دو حزب به مناظره¬ می پردازند و دیدگاه های خود را در هر انتخابات ایالتی مطرح می کنند. البته در برخی از بازههای زمانی این انتخابات، چند ایالت کم جمعیت با هم انتخابات برگزار می کنند تا اهمیت آن روز انتخاباتی را چند برابر کنند. در این زمینه می توان به دو «سه شنبه ی بزرگ» اشاره کرد که تا حد زیادی برای انتخابات های مقدماتی تعیین کننده است.
برای مثال در یکی از این سه شنبه های بزرگ، انتخابات سیزده ایالت کوچک برگزار می گردد که در میان ۵۱ ایالت آمریکا از وزن قابل توجهی برخوردار است. پس از انتخابات های مقدماتی است که دو کاندیدای اصلی در میان چند کاندیدای فرعی به رقابت می پردازند. و نهایتا انتخابات اصلی آمریکا برگزار می شود. در فرصت های آینده ی دلیل دو حزبی ماندن و نظام رای دهی انتخابات نهایی آمریکا توضیح داده خواهد شد.
اما به طور مشخص زمانی که به انتخابات پیش روی ایالات متحده آمریکا در ماههای آتی نگاه میکنیم بدون شک متوجه یکی از عجیب ترین انتخاباتهای تاریخ این کشور خواهیم شد. انتخاباتی که در آن دونالد ترامپ به صورت نسبی برخی از مناسبات عادی انتخابات آمریکا را به هم زده است. شعار «آمریکا برای آمریکا» که امروز دونالد ترامپ سر دست گرفته است، می تواند مناسبات سیاسی جهان را به هم بزند.
علت این خطر برای ایالات متحده را باید در آنجا جستجو کرد که دونالد با استناد به همین شعار، شعار خروج از ناتو را سر می دهد. از طرفی از قصد خود برای موافقت با اجازه ساخت بمب اتم برای عربستان، کره جنوبی و ژاپن دم میزند و از طرف دیگر از عدم دخالت در سوریه می گوید و صد البته او از اخراج مسلمانان از کشورش سخن میگوید. گرچه به حرفهای او اعتمادی نیست ولی این حرفها جدید است و دقیقا همین اظهار نظرها و تفکرات است که تحلیلگران در صورت رای آوردن ترامپ از اوبه عنوان آخرین رئیس جمهوری احتمالی آمریکا یاد میکنند.